Hulp en advies bij rouw en verlies

Deskundigheid van hulpverleners

Het dragen van een verlies lukt niet altijd op eigen kracht, ook niet met steun van vrienden of familie. Het is dan helemaal niet raar om hulp te zoeken.

Er zijn verschillende vormen van 'hulp'. Afhankelijk van waar u behoefte aan hebt, kunt u steun vragen aan rouwzorgers, rouw- en verliesbegeleiders en gecertificeerde rouw- en verliesbegeleiders. Vaak hebben deze mensen zelf ook een ingrijpend verlies meegemaakt. In ons verwijsbestand vindt u deze drie categorieën*):

Categorie 1: Rouwzorger. Zij zijn luisterend en troostend zonder dat ze uw verhaal overnemen. Vaak hebben zij een of meer cursussen gevolgd op het gebied van rouw en verlies of hebben zij jarenlage ervaring als vrijwilliger in de rouwzorg. Rouwzorgers kunnen u helpen als u het verdriet redelijk kunt dragen.

Categorie 2: Rouw- en verliesbegeleider. Dit zijn ervaren en professionele begeleiders die een (aanvullende) opleiding hebben gevolgd op het gebied van rouw en verlies. Als het verdriet voor u moeilijk te dragen is, dan sluiten de rouw- en verliesbegeleiders uit categorie 2 goed bij u aan.

Categorie 3: Gecertificeerd rouw- en verliesbegeleider. Dit zijn ervaren en professionele hulpverleners of therapeuten die een opleiding hebben gevolgd op het gebied van rouw en verlies. Als het verdriet zwaarder is dan u kunt dragen, dan sluiten de gecertificeerde rouw- en verliesbegeleiders uit categorie 3 goed bij u aan.

*) Bij hulpverleners uit categorie 2 kunt u natuurlijk ook terecht als uw hulpvraag meer aansluit bij de omschrijving van categorie 1, en bij hulpverleners uit categorie 3 ook als uw hulpvraag meer aansluit bij de omschrijving van categorie 2 of 1.

De hulpverleners die bij ons aangesloten zijn, kunnen op hun website een schildje tonen met de categorie waar zij onder vallen. Deze hulpverleners zijn persoonlijk door het Landelijk Steunpunt Rouw geselecteerd en getoetst op kundigheid en professionaliteit. Alleen dan mogen zij het LSR-schildje voeren.

Heeft u nog vragen over rouw en verlies, ga dan op onze website naar "Alles over rouw". U kunt ook een e-mail sturen naar het Rouwzorgloket of telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn voor een luisterend oor en/of advies bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur op 033 - 461 68 96.